Mastektomi vid könsinkongruens

En hjälp för den som är född i fel kropp

OM MASTEKTOMI

Mastektomi innebär att bröstkörtlar och det hudöverskott som uppstår när dessa är bora  avlägsnas. Detta kan vara aktuellt även vid situationer med bröstcancer men hos oss utförs denna operation endast som en könsbekräftande åtgärd vid könsinkongruens vilket förenklat kan beskrivas som en situation där en persons könsidentitet inte stämmer med det kön hen tilldelades vid födseln på grund av kroppens utsseende.

Innan en mastektomi kan bli aktuell vill vi att Du har påbörjat en kontakt med psykolog/psykiatriker med kunskap om könsinkongruens och att denne utrycker sin åsikt inför operationen exempelvis i en remiss.

Operationen kan utföras på felra olika sätt resulterande i ärr med skilda utseende. Vilken metod som passar bäst för just dig beror på hur dina bröst ser ut innan operationen och Du kommer diskutera detta ingående med din kirurg. Oavsett vilken metod som används så utförs operationen i narkos och du kvarstannar på kliniken några timmar innan du kan åka hem. Vanligen har man ett dränage i varje bröst efter operationen vilket ofta kan avlägsnas innan hemgång men ibland får de sitta kvar till dagen efter. Ungefär en vecka efter operationen kommer du tillbaks till oss för att ta bort bandagen och kontroll. Stygnen vi syr med löser upp sig själva och behöver inte avlägsnas men läkningsprocessen tar tid och det är först efter flera månader som man kan se slutresultatet avseende formen och som alla ärr i kroppen tar även dessa ett helt år på sig blekna och mjukna

Veckorna efter operationen kommer du vara begränsad fram för allt nör det gäller att använda armar och bröstmuskler som exempel att lyfta och bära samt sträcka upp armarna. Hur länga man behöver vara sjukskriven beror på det arbete man har men räkna med minst två veckor.

Komplikationer: När det gäller möjliga komplikationer så handlar det bland annat  om blödning, infektioner, fösämrad känsel i bröstvårtorna samt att delar av en vårtgård inte klarar sig. Även om man vid operationen sparar en mindre del av bröstkörteln så skall man inte räkna med att kunna amma efter operationen. Alla människor har olika förutsättningar när det gäller ärrläkningen. En del läker med tunna fina, knappt synliga, ärr medans andra har problem med kraftig ärrbildning. Det är hudtypen som bestämmer vilken grad av ärrbildning man har och det går inte att i förväg säkert förutsäga hur just Dina ärr kommer att se ut efter en bröstförstoring. På plastikakademin gör vi dock allt som är möjligt för att begränsa ärrbildningen och vanligen blir de tunna och svåra att se. Vi kommer att informera dig på ditt första återbesök hur du skall sköta dina ärr för att få så bra resultat som möjligt.

På Plastikakademin har vi mycket stor erfarenhet av mastektomier som könsbekräftande operationer och några av våra plastikkirurgfer har utfört ett mycket stort antal av dessa operationer. Du är mer än välkommen att kontakta oss för mer information eller boka tid för en konsultation via telefon 013-154461 eller e-post: plastikakademin@plastikakademin.se. Du kan även boka tid via bokadirekt.se

Kontakta oss

Skicka en förfrågan så återkommer vi till dig så fort som möjligt.

Hör av dig till oss!

Letar du efter en trygg och säker lösning?

Kontakta oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med dina problem.