Ärrbehandling

Även om ärr inte kan trollas bort så kan de ofta förbättras

OM ÄRRBEHANDLINGAR

Ärr är resultatt av att människan efter födseln inte längre har förmåga att nybilda skadad hud utan läker sina sår genom ärrbildning. Detta är ett snabbt sätt att reparera huden men med ett kosmetiskt och ofta funktionellt dåligt resultat. Orsaken till hudskadan som leder till ärrbildning kan vara olycksfall eller operationer. Olika människor har olika benägenhet till ärrbildning. Vissa bildar stora svulstiga ärr och andra tunna fina och diskreta ärr. Det är fram för allt typen av hud som bestämmer ärrets utseende. Exempelvis har mörkhyade lättare att bilda stora ärr, så kallade keloider. Lokalisationen på kroppen har också betydelse för vilken ärrbildning men får med större risk för breda stora ärr där huden ligger under stor spänning (exempelvis på ryggen samt över bröstben och nyckelben).

Ärrbehandling och ärrplastik syftar till att plastikkirurgisk förbättra utseendet av ett ärr men det är viktigt att komma ihåg att med dagens tekniker kan ingen plastikkirurg helt återskapa den oskadade huden. Att förbättra ett störande ärr kräver att man överväger ett flertal metoder och tillsammans med patienten kommer fram till vad i ärret som stör mest. Är det färgen som är det största problemet kanske en laserbehandling eller transplantation av pigmentceller är det bästa medans kirurgi kan användas för att minska ärrets utbredning. Plastikakademin har en mycket stor erfarenhet från komplicerade ärrkorrektioner och våra läkare har under många år bedrivit forskning inom området. Vi har därför goda förutsättningar att kunna hjälpa dig till ett välgrundat val av behandling och se till att du har realistiska förväntningar på resultatet.

Hur stor ärrplastik eller ärrbehandling det blir frågan om beror givetvis på ärret men ofta handlar det om operation i lokalbedövning där man kan gå hem samma dag. Eventuell sjukskrivning avgörs beroende på ingreppets storlek och lokalisation samt vilket sorts arbete du har. I bland kan hudslipning vara ett alternativ till att kirurgiskt förbättra ett ärr,

Det är viktigt att man som patient är medveten om att det slutliga resultatet efter en plastikkirurgisk åtgärd påverkas av läkningsprocessen. Detta innebär att man aldrig exakt kan förutse slutresultatet samt att man ofta måste räkna med flera månaders väntan innan slutresultatet går att se. På grund av detta kan man heller inte som seriös plastikkirurg uttala sig i exakta millimetrar när man talar om definitivt resultat. Naturen kan inte helt förutses men en efaren plastikkirurg kan relativt väl förutse utvecklingen vid en normal läkningsprocess.

Du är mer än välkommen att kontakta oss på Plastikakademin för att få svar på dina frågor kring ärr och ärrbehandlingar eller för att boka konsultationstid. Du når oss på telefon: 013-154461 eller mail: plastikakademin@plastikakademin.se. Du kan även boka en konsultationstid via bokadirekt.se.

Kontakta oss

Skicka en förfrågan så återkommer vi till dig så fort som möjligt.

Hör av dig till oss!

Letar du efter en trygg och säker lösning?

Kontakta oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med dina problem.