Botulinumtoxin-A (BOTOX)

Blockerar oönskade muskler.

VAD ÄR BOTOX?

Botox är en av flera produkter vilka innehåller ett muskelblockerande medel framtaget för plastikkirurgi från det gift (botulinumtoxin A) som bildas av bakterien Clostridium Botulinum. I dag finns flera tillverkare och därmed olika namn på preparat med botulinumtoxin a varav ett är Botox. Just preparatet Botox är dock inte godkänt för behandling av exempelvis bekymmersrynkor mellan ögonen vilket är en av de vanligaste användningsområdena inom den kosmetiska plastikkirurgin. I dessa fall används andra produkter innehållande Botulinumtoxin A vilka är framtagna för just detta ändamål, exempelvis Vistabel, Dysport och Azzalure. Namnet Botox har dock blivit så inarbetat att det ofta uppfattas som synonymt med Botulinumtoxin A varför detta produktnamn inte sällan används även om man använder någon annan produkt med Botulinumtoxin A. Det kan låta obehagligt att låta sig behandlas med ett gift men de doser som används för kosmetisk behandling är mycket små och det är extremt få biverkningar beskrivna. Effekten av drogen är att de muskler man injicerar Botulinumtoxin A i förlamas under en tid. Normalt sitter effekten av en behandling i cirka 6 månader. Man kan upprepa behandlingen hur många gånger som man önskar dock bör man vänta 3 månader mellan behandlingarna.

Inom plastikkirurgi används Botulinumtoxin A framför allt för rynkbehandling genom att blockera de muskler i ansiktet som orsakar rynkor. Typiska användningsområden är den så kallade bekymersrynkan mellan ögonen och de små rynkorna vid sidan om ögonen (”kråksparkarna”). Rynkbehandlingen tar bara några minuter att utföra och känns som några myggstick. Direkt efter en behandling kan man inte se att du genomgått någon behandling. Effekten kommer successivt med full effekt efter ca 1 vecka.

Plastikkirurgerna vid Plastikakademin har arbetat med Botulinumtoxin A ända sedan preparaten blev tillgängligt och har utfört ett mycket stort antal behandlingar. Vi har i och med detta fått en erfarenhet och kompetens kring användandet av dessa preparat som är unik.

Du är mer än välkommen att kontakta oss på Plastikakademin för att få svar på dina frågor kring behandlingar med Vistabel och Botox eller för att boka en konsultationstid vid vår klinik i Linköping. Du når oss på telefon: 013-154461 eller mail:plastikakademin@plastikakademin.se.

Du kan också boka en konsultationstid hos någon av våra plastikkirurger via Bokadirekt.se.

Kontakta oss

Skicka en förfrågan så återkommer vi till dig så fort som möjligt.

Hör av dig till oss!

Letar du efter en trygg och säker lösning?

Kontakta oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med dina problem.