Hudförändringar

Vår specialist i hudsjukdomar kan diagnostisera och behandla dina hudförändringar

OM HUDFÖRÄNDRINGAR OCH HUR VI ÅTGÄRDAR DEM

Det finns många olika typer av hudförändringar. En del föds man med, men de flesta uppstår och utvecklas senare under livet. För det mesta är förändringarna godartade, men kan ändå orsaka besvär, till exempel för att de sitter så till att de är i vägen för kläder eller glasögon, men också för att de innebär ett kosmetiskt problem.

I normala fall hjälper regionsjukvården endast till då man kan misstänka att hudförändringen är elakartad, d.v.s. att den riskerar att sprida sig till andra delar av kroppen, eller om den ger stora funktionella besvär. Man måste misstänka att en hudförändring är elakartad om den växer snabbt, vid sår som inte läker eller om den har oregelbunden form eller färg.

Vi kan hjälpa dig med operation av dina hudförändringar om du vill ha hjälp snabbt eller om man bedömt att dina besvär inte täcks av den offentliga vården. Du får komma till vår mottagning där vi gör en kostnadsfri bedömning av de hudförändringar du vill ha borttagna. Operationen sker i lokalbedövning och i de flesta fall kan såret sys ihop med stygn som tas efter ett par dagar. I vissa fall kan man sy med stygn som kroppen själv tar hand om och därmed inte behöver tas.

Nästan alla förändringar vi tar bort skickas för mikroskopisk analys på laboratorium. Detta för att säkerställa att det inte rör sig om en elakartad förändring då man väldigt sällan helt säkert kan ställa en diagnos på en hudförändring utan denna typ av analys. Svar på denna undersökning får man några veckor efter operationen.

Vi använder oss av plastikkirurgiska operationsmetoder där vi i största möjliga mån döljer ärren i naturliga veck. Man bör dock vara medveten om att olika personer kan ha olika tendens att bilda mer eller mindre synliga ärr. Man kan själv medverka till en bättre läkning genom att tejpa ärren noggrant åtminstone två månader efter operationen och att undvika att utsätta det opererade området för sol under första året. Har du mycket pigment i huden ökar risken för ärrbildning.

Som med alla operationer finns en liten risk för blödning och infektion efter operationen. Detta är för det mesta ofarligt och behöver inga andra åtgärder än antibiotika i ett par dagar eller ett nytt förband. Skulle det uppstå problem ska du förstås kontakta oss för en ny bedömning. Du kan själv minska risken för komplikationer genom att undvika att röka två veckor före och efter operationen. Det är också bra om du låter bli att ta mediciner som ökar risken för blödning någon vecka innan operationen. Det gäller mediciner som till exempel Treo, Voltaren, Magnecyl och Trombyl samt många naturläkemedel.

Du är mer än välkommen att kontakta oss på Plastikakademin för att få svar på dina frågor kring hudförändringar och andra åkommor i huden eller för att boka konsultationstid. Du når oss på telefon: 013-154461 eller mail: plastikakademin@plastikakademin.se. Du kan även boka en konsultationstid via bokadirekt.se.

Kontakta oss

Skicka en förfrågan så återkommer vi till dig så fort som möjligt.

Hör av dig till oss!

Letar du efter en trygg och säker lösning?

Kontakta oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med dina problem.