Halslyft

Halslyft

 

Med stigande ålder tappar huden mer och mer av sin elasticitet.  I nedre delen av ansiktet kan detta innebära att huden hänger på kinder (”hamsterpåsar”) och hals. Oftast medför detta att käklinjen inte framträder som tidigare och tappar lite av sin kontur. Det är också vanligt att det blir ett hud-och fettöverskott centralt på halsen och hakan. Ett halslyft syftar till att strama upp huden på halsen och vid behov avlägsna fettöverskott genom fettsugning samt att sträcka den underliggande halsmuskulaturen med hjälp av suturer. När såren läker kommer ärret att vara placerat framför och bakom örat.  I vissa fall kan ett bättre alternativ vara en så kallad halsplastik vid vilken man avlägsnart hud centralt på halsen (vilket innebär att man får ett ärr i ett relativt synligt område). Enbart fettöverskott på haka/hals kan åtgärdas med enbart fettsugning på yngre patienter med elastisk hud.

Halslyft genomförs vanligen i narkos. Enbart halsplastik eller fettsugning haka/hals kan med fördel utföras med lokalbedövning. Efter operationen stannar du några timmar på vår postoperativa avdelning och kan sedan åka hem. Du har då ett speciellt ansiktsbandage som ger en lätt kompression över halsen och nedre delen av ansiktet. Detta bandage skall behållas på i en vecka varefter du kommer tillbaka till oss för att ta bort bandagen och kontroll. Oftast är detta ingrepp förenat med mycket begränsad smärta och du kommer raskt tillbaka till normal funktionsnivå.

Som vid all kirurgi så är det slutliga resultatet beroende av den biologiska läkningsprocessen. Man måste därför räkna med flera månaders väntan innan slutresultatet går att se. På grund av detta kan man heller inte som seriös plastikkirurg uttala sig i exakta termer när det gäller definitivt resultat. Naturen kan inte helt förutses men en efaren plastikkirurg kan relativt väl förutse utvecklingen vid en normal läkningsprocess.

Du är mer än välkommen att kontakta oss på Plastikakademin för att få svar på dina frågor kring halslyft och andra plastikkirurgiska operationer eller för att boka en konsultationstid vid vår klinik i Linköping. Du når oss på telefon: 013-154461 eller mail: plastikakademin@plastikakademin.se

 

 

      Svensk plastikkirurgisk förening        Svensk förening för estetisk plastikkirurgi             Läkarförbundet          Svenska läkare sällskapet             IPRAS