Bröstförminskning (Bröstreduktion)

Plastikakademin - ledande inom Bröstförminskning

 

Stor och tung byst är ett stort problem för många kvinnor och en vanlig orsak till smärtor i nacke och axlar och bröstförminskning (reduktionsplastik) är en mycket vanlig bröstoperation. I dag i Sverige kan de kvinnor som har kraftigt förstorad byst få en bröstförminskande operation utförd inom den offentliga vården. Det finns dock ett stort antal kvinnor med kraftiga besvär som inte har tillräckligt stor byst för att "kvala" in för en offentligt bröstoperation.

Samma metoder som används för att förminska ett bröst används också för att lyfta ett hängande bröst (bröstlyft). Skillnaden är att man vid ett bröstlyft inte tar bort något utav bröstkörteln utan endast hud. Vid behov kan ett bröstlyft även kombineras med att bröstimplantat läggs in.

Bröstförminskning (bröstreduktion) utförs i narkos men man lägger även rikligt med lokalbedövning i brösten vilket minskar värken efter operationen. Hur mycket av bröstet som avlägsnas är något som du kommer överens om tillsammans med din plastikkirurg. Före operationen ritar plastikkirurgen ett antal markeringar på dina bröst. Operationen tar ca 1-1.5 timme och när du vaknar har du eventuellt ett dränage i varje bröst. Vanligen åker man hem samma dag. Vid stora förminskningar kan du behöva stanna kvar på sjukhuset till dagen efter.

Under den första veckan kommer du att ha svårt att lyfta tunga saker samt sträcka armarna ovanför huvudet. I början är brösten svullna och spända och kommer minska i storlek och få ett naturligare fall under de första 2 månaderna. Normal sjukskrivning efter en bröstförminskning är ca tre veckor. De finns flera sätt att lägga snitten men det vanligaste är att du får ett ärr i formen av ett upp och ned vänt T. I vissa fall kan man undvika det horisontella ärret. Ärren bleknar med tiden men det tar ca ett år innan man kan se den slutgiltiga färgen på ärren. Ofta blir ärren diskreta men alla människor läker olika och man kan aldrig på förhand förutsäga ärrens slutgiltiga utseende. Vid bröstförminskande kirurgi finns risk för nedsatt känsel i bröstvårtan samt problem med ammning. Det senare bör man tänka på om man planerar att skaffa fler barn. Det är viktigt att komma ihåg att efter en bröstreduktion eller ett bröstlyft är det helt vanliga fast mindre bröst du har. Det vill säga de kommer förändras precis som vilka bröst som helst med tiden beroende på hormoner, viktuppgång respektive nedgång och gravitationens påverkan.

Även män kan få besvär av för stora bröstkörtlar vilket kallas gynekomasti. Vi har stor erfarenhet av behandling av detta tillstånd och du kan läsa mer om detta genom att klicka här.

Det är viktigt att du som patient är medveten om att det slutliga resultatet efter en plastikoperation påverkas av läkningsprocessen. Detta innebär att man aldrig exakt kan förutse slutresultatet samt att man ofta måste räkna med flera månaders väntan innan slutresultatet går att se. På grund av detta kan man heller inte som seriös plastikkirurg uttala sig i exakta millimetrar när man talar om definitivt resultat. Naturen kan inte helt förutses men en efaren plastikkirurg kan relativt väl förutse utvecklingen vid en normal läkningsprocess.

Du är mer än välkommen att kontakta oss på Plastikakademin för att få svar på dina frågor kring bröstförminskning (reduktionsplastik) och bröstlyft eller för att boka en konsultationstid vid vår klinik i Linköping. Du når oss på telefon: 013-154461 eller mail: plastikakademin@plastikakademin.se

 

 

 

      Svensk plastikkirurgisk förening        Svensk förening för estetisk plastikkirurgi             Läkarförbundet          Svenska läkare sällskapet             IPRAS